Српска православна црква
Црквена општина Борике
Црква Сабора српских светитеља
 
 
 
 
веб дизајн и програмирање
Младен Ашоња и тим
сва права задржана © 2013 - 2014 Црквине
 
Почетна страна Галерија Црква Св. апостола Петра и Павла - Борике Црквине Како до храма

Црква сабора српских светитеља налази се у селу Бранковићи

Градња цркве у Бранковићима почела је на иницијативу Славка Ћебића и Милорада-Мика Ћебића, родом из села Бранковића, а настањених у Београду. Градња је почела у прољеће 2007. године. Земљиште за изградњу, од 1300 м2, поклонио је Љутомир Недић. Темеље цркве је освештао Митрополит дабробосански Николај 13.јула 2007. године.

Црква је грађена прилозима вјерника општине Рогатица и сусједних општина. Велики број прилога је стигао из Србије, а значајан прилог су дали Срби настањени у Кабрамати, Аустралија. Велики број прилога у Србији је прикупљен активношћу иницијатора градње цркве Славка и Милорада Ћебића. Највећи приложници су брачни пар Миодраг и Ранка Јоковић из Обреновца. Они су приложили крст за куполу цркве и иконостас са иконама. Од Одбора за изградњу цркве они су проглашени ктиторима цркве. Велики приложник је и Драго Лугоња из Београда, који је проглашен кумом цркве. Звоно за цркву је приложио Славко Ћебић, а полијелеј Милорад Ћебић.

Иконостас од дрвета је у дуборезу радио Мирослав Медић из Крагујевца. Иконе за иконостас је радила монахиња Јефимија (Стјепић) из манастира Вазнесења Господњег у Вардишту.

Градња цркве је завршена 2009. године. 13. септембра исте године цркву је освештао Митрополит Дабробосански Николај на празник Сабора Српских светитеља, којима је црква и посвећена.

Иконописање цркве је завршено 2012. године. Цркву је иконописао Зоран Бегенишић, академски сликар из Обреновца.

Сабор код цркве се одржава о црквеној слави празнику Сабора српских светитеља, који сваке године пада у другу недељу септембра.

Црква Сабора српских светитеља - Бранковићи