Српска православна црква
Црквена општина Борике
Црква Св. ап. Петра и Павла
 
 
 
 
веб дизајн и програмирање
Младен Ашоња и тим
сва права задржана © 2013 - 2014 Црквине
 
Почетна страна Галерија Црква Сабора српских светитеља - Бранковићи Црквине Како до храма

Црква Светих апостола Петра и Павла на Борикама

Градња цркве Св. Ап. Петра и Павла је започета 1909. године. Земљиште за градњу је добијено од тадашње Аустроугарске владе у Сарајеву. За градњу цркве је везана следећа прича:    " Црквени одбор је засједао у селу Бранковићи, договарајући се о мјесту градње цркве. Изненада је дунуо јак вјетар и однио записник са сједнице. Чувајући краве, записник је нашла мајка Угљеше Балчака на мјесту гдје је сада црква. Црквени одбор је одлучио да се ту прави црква, сматрајући то Божијим промислом ". Ово је у љетопис цркве, по причању Угљеше Балчака, записао свештеник Слободан Лубарда 1968. године.

Црква је брзо изграђена, тако да је освештана 1910. године у недељу по Малој Госпојини. Први свештеник 1909-1911 године је био Милан Петковић. Његов брат Милорад је био први учитељ у школи која је на црквеном земљишту направљена уз саму цркву.

У току Другог свјетског рата, када су вођене борбе за ослобођење Борике од усташа, парохиски дом је срушен. Храм, на чијем је звонику био смјештен усташки митраљез, значајно је оштећен. У парохијском дому је поред књига крштених, вјенчаних и умрлих, уништен и љетопис ове цркве, тако да има мало података о парохијском и животу цркве од градње до краја Другог свјетског рата.

Црква Св. Ап. Петра и Павла посједује икону Пресвете Богородице са Христом коју је 1912. године овој цркви приложила Јелисавка Ћорић-Планојевић. Икону су усташе исјекле по лику Богомајке и Христа, а у углу иконе је и рупа од куршума. Године 2013. је извршена рестаурација ове иконе.

Иконостас ове цркве је рађен 1935. године у радионици Николе Ивковића у Новом Саду. Рађен је у дрвету техником имитације мермера. Дјелимичну рестаурацију иконостаса и икона на њему је 2007. године радила Ранка Чабриновић из Сарајева.

На самој цркви је више пута вршено реновирање унутрашњости, фасаде и крова. Посљедњи пут радови на реновирању су вршени у годинама пред обиљежавање јубилеја стогодишњице. По благослову Митрополита Дабробосанског Николаја овај јубилеј је обиљежен 2007. године.

Црква Светих апостола Петра и Павла - Борике