Српска православна црква
Црквена општина Борике
Храм Св. Јована Крститеља
 
 
 
 
веб дизајн и програмирање
Младен Ашоња и тим
сва права задржана © 2013 - 2014 Црквине
 
Почетна страна Новости са Црквина Историја Црквина Галерија Како до храма Контакт
19.09.2013. година   Извор: Глас Српске

Рогатица - На локалитету Црквине, недалеко од рогатичких Борика, некада је била црква која је саграђена у 13. вијеку.

Ово су потврдили археолози Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Љубица Срдић и Љиљана Парежанин, које су посљедњих десет дана боравиле на Црквинама са задатком да покушају наћи одговор да ли има истине у народном предању о постојању старе цркве.

- Већ прва три дана рада на локацији, која је према предању била задужбина краља Драгутина и његовог брата Милутина, синова Стефана Уроша Немањића и Јелене Анжујске, открили смо зид објекта за који смо процијениле да је западна страна некадашње цркве - рекла је Парежанин.

Љубица Срдић, која је водила ископ на Црквинама, каже да су даљим ископима тражили сјеверну и јужну страну објекта и посебно апсиду, односно олтар као основни дио за идентификацију остатака сваке цркве.

- На нашу срећу, претпоставка да смо на правом путу потврдила се откривањем, дјелимично девастираног сјеверног и јужног зида. На наше велико задовољство у добром стању је пронађена апсида, односно олтар који је у свакој српској цркви у полукружном облику - истакла је Срдићева наглашавајући да је циљ њиховог боравка на Црквинама остварен.

- Више нема дилеме велика црква од стотину квадрата је некада красила ово мјесто. Олтар, димензија 4,60 x 3,25 метара је најбољи доказ да је црква стварно постојала и да је народно предање имало основа иако је од тада прошло седам вијекова - рекла је Срдићева.

Према ријечима Љиљане Парежанин неопходно је што прије заштитити оно што су пронашли и прећи на систематско истраживање цјелокупног налазишта и његово предавање науци и јавности. При тражењу остатака средњовијековне цркве, археолози су нашли и два новчића.

- Са једног новчића је прочитана 1920. година. То је доказ више да су вјерници овдје и тада долазили и даривали црквиште - рекла је Срдићева додајући да је другом новчићу потребно темељито чишћење.

 

Назад»»»

Рогатица: Олтар из 13.вијека открива прошлост