Српска православна црква
Црквена општина Борике
Храм Св. Јована Крститеља
 
 
 
 
веб дизајн и програмирање
Младен Ашоња и тим
сва права задржана © 2013 - 2014 Црквине
 
Почетна страна Новости са Црквина Историја Црквина Галерија Како до храма Контакт
Новембар 2013. године

У храму светог Јована Крститеља на Црквинама, Црквена општина Борике, служен је, у петак, 22. новембра 2013. године, акатист светом Нектарију Егинском, који се тога дана прославља. Акатист је служен пред иконом Светог Нектарија, коју је храму на Црквинама приложила Драгана Павловић, љекар из Рогатице. Она је такође припремила  славски колач и жито  који су освештани након акатиста.

Акатист су служили парох рогатички протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, и надлежни парох борички јереј Драгиша Симић, у присуству тридесетак вјерника. Након богослужења и славског обреда, отац Драгиша је бесједио о животу и чудима Светог Нектарија Егинског, те посебно захвалио докторици Павловић на великом прилогу који ће бити благослов за овај храм и за све вјернике који се ту буду молили.

У даровану икону Светог Нектарија биће уграђена и честица његових моштију, коју је докторица Драгана добила приликом ходочашћа на острво Егина код Атине.

Бригу о изградњи овог храма води Одбор чији је предсједник Зоран Косорић, а пројекат храма израдио је архитекта Зоран Чаркић из Рогатице.Тренутно се врши унутрашње уређење и, према планираној динамици, сви радови у храму требали би бити окончани током наредне двије године.

 

У ХРАМУ НА ЦРКВИНАМА СЛУЖЕН АКАТИСТ СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ
Рогатички парох протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић и
парох борички јереј Драгиша Симић са вјерницима
Јануар 2014. године
ЗАХВАЛНОСТ СВЕШТЕНИКУ ДРАГИШИ СИМИЋУ

Организациони одбор за изградњу цркве на Црквинама користи прилику да се јереју Симић Драгиши, свештенику Боричке парохије који је службовао у цркви Св. Јована Крститеља у изградњи, захвали на несебичном ангажовању на подизању овог светог храма.
Наиме, свештеник Симић је 1.1.2014. године прешао на службовање у општину Чајниче а тим поводом организациони одбор је организовао скромни испраћај и најискреније се захвалио свештенику Симићу на свему што је учинио да се подигне храм на Црквинама, као вјековна тежња вјерника овог краја.
Свештеник Симић је својим боравком у Боричкој парохији за кратко вријеме покренуо изградњу цркве у Бранковићима и Црквинама. Можемо слободно закључити да је јереј Симић Драгиша оставио дубог траг међу вјерницима овог краја што се посебно примјетило и на последњој литургији коју је одржао крајем децембра мјесеца.
Господину Симићу се најискреније захваљујемо на свему што је учинио за вјернике ових простора и од Бога му желимо свако добро.

јереј Драгиша Симић

Фебруар 2014. године


           
У ХРАМУ НА ЦРКВИНАМА СЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЈА 23.02.2014.

 

Новопостављени парох борички јереј Велимир Дивљановић служио је Свету Литургију у храму Рођења Св Јована Крститеља на Црквинама у недељу месопусну.
У својој бесједи тумачећи свето Јеванђеље указао је на значај приче о страшном суду у ове припремне недeље пред Велики Часни пост, као и на значај милостиње и добрих дјела у току поста, као његове духовне димензије.
Позвао је вјерни народ да што више учествују у Тајни Причешћа као сједињења са Господом. Света Литургија ће бити сваке последње недеље у мјесецу ако то вријеме буде дозвољавало.

Јун 2014. године
Извјештај са сједнице Организационог одбора за изградњу цркве 25.06.2014.

Дана 25.06.2014. године на Црквинама је одржана сједница Организационог одбора за изградњу цркве Св. Јована Крститеља уз присуство Јереја Велимира Дивљановића свештеника овог храма.

Одбор је посебну пажњу посветио припремама за обиљежавање крсне славе цркве на Ивањдан 07.07.2014. године.  Обиљежавање крсне славе почеће 06.07.2014. године вечерњим богослужењем са почетком у 18 сати. Сутрадан  на дан крсне славе са почетком у 9 сати одржава се света литургија, након чега се обавља литија око храма а затим и обавља чин ломљења славског колача. Током дана биће уприличено и народно весеље.

Значајну пажњу Организациони одбор посветио је  интензивирању радова на завршетку цркве и како је Одбор оцијенио, очекивати је да ће се током текуће године окончати завршни радови како би се на љето 2015. године, храм Св. Јована Крститеља свјештао и предао на управљање свештенику ове цркве.

Уважавајући да се радови приводе самом крају тренутно су у току радови на уређењу олтара који ће бити окончани до крсне славе. Иконописање икона у иконостасу, такође је при самом крају, док је тренутно иконописање велике иконе Св.Јована Крститеља изнад улазних врата коју ради академски фрескосликар  Зоран Бегенишић из Обреновца.

Остатак плафонских дрвених елемената је такође у изради, након чега се планира и кречење унутрашњег дијела цркве. Одбор је закључио и планира да се након славе изврши уређење и озелељаваље зелених површина око саме цркве. Исто тако планира се извршити и рестаурација постојеће чесме у самој порти цркве.

Посебном замолницом Одбор ће се обратити Заводу за заштиту историјских наслеђа РС да се окончају радови на истраживањима и изврши уређење темеља порушене цркве. Пред  Одбором су значајни напори како обезбједити средства за планиране радове, исто тако да се током године започети и планирани радови приведу крају.

Наравно, овим путем Одбор користи прилику и позива све људе добре воље да учине још мало напора и својим скромним прилозима помогну да испунимо завјете предака и окончамо изградњу цркве, на опште задовољство вјерника овог краја и испуњење вјечних жеља да се на Црквинама изгради богомоља.

Са жељом да се окупимо на Црквинама, позиовамо све вјернике да својим присуством увеличају традиционални сабор овог краја.

 извјестио Јовичић Драгиша

                                      
Јул 2014. године

Света Литургија на Црквинама на Ивањдан 06.07.2014.

На празник Рођења Св. Јована Крститеља 07. јула овај древни храм који се изнова подиже на мјесту Црквине, гдје је према предању била задужбина Немањића и култно мјесто народа који овде гравитира парохије боричке, али и Рогатице, Хан Пијеска и Соколца, прославио је своју крсну славу.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић,игуман манастира Св. Саве на Горњој Лијесци Симеон, протојереј Јован Планојевић ( у пензији ), јереј Драгиша Симић, јереј Младен Видаковић, надлежни парох јереј Велимир Дивљановић и ђакон Срђан Пјевац уз појање хора храма Свете Тројице из Рогатице.

Уз мноштво народа присутног на Светој Литургији који је у већини примио Свету Тајну причешћа, обављена је и традиционална литија око храма, уз ломљење славског колача. Послије прочитаног Јеванђеља бесједом се обратио надлежни парох а након ломљења славског колача отац Рајко који је све присутне позвао да помогну за довршетак овога храма. Грађевински одбор на челу са предсједником Зораном Косорићем за све присутне припремио је трпезу љубави. Народни сабор је трајао до касно у ноћ на овој прелијепој пољани на Црквинама.

јереј Велимир Дивљановић

Погледајте галерију слика са прославе Ивањдана на Црквинама